Každý, kdo mě zná, ví, že jsem nadšenec papírový nebo-li „Homo Papyrus“. Mám rád papír a stále považuji A4 papír za jeden z nejefektivnějších timemanagementových nástrojů.

Nicméně.

Do mého života vstoupil reMarkable. Mnohými milovaný, mnohými hejtovaný. Pro mě - zajímavý pokus. Téma iPad & pencil vs. tahle jednoúčelovka nechám stranou. Čemu se chci věnovat je téma denních poznámek a zápisků všeho druhu.

 

Stejně jako asi tak každý druhý jsem poté, co kurýr zboží doručil, začal nadšeně testovat. Vystřelil jsem na Etsy a začal horečnatě nakupovat. Bavila mě myšlenka jednoduchého digitálního systému práce, který kombinuje psaní rukou (a eliminuje mé klávesnicové otroctví) s volnou tvorbou. Bohužel jsem velmi záhy zjistil, že neexistuje setup, který by mi vyhovoval. Od dob ADK jsem se rozloučil s vícevrstevnatými diáři, a tak mi ani v reMarkablu nevyhovovaly klikací verze. Je to super počin, ale mně to zkrátka nevyhovuje. Mám rád jednoduchost, přímočarost a především efektivitu. Každý gadget má být nástroj, ne komplikace. Takže to dopadlo stejně jako v 90% případů. Skončil jsem na prázdné stránce. A s bordelem v poznámkách i složkách.

 

A tak jsem začal tvořit své šablony.

 

V počátku promluvilo mé ego starého „grafika“ pracujícího naposledy s Corelem 12 a jal jsem se v Canvě mydlit jeden template za druhým. Každý den jsem vyndal minimálně 1-2 verze. Výhoda? Jakýkoliv nápad jsem měl v reMarkablu do několika minut. Nevýhoda? Grafika nebyla dle mých představ, verze se vrstvily, takže jsem si musel říct dost. Pokud to má k něčemu být, mělo by to mít pořádný background a kvalitu. Tak vznikly Worki Pads.

Své myšlenky jsem načmáral, poslal do Asany a nechal v našem studiu zpracovat. Sklopil jsem uši a znovu si uvědomil, že nemůžeme být zedníci všichni.

 

Jen pro ten dnešní den…

 

Prvním výstupem je šablona Daily. Jednoduchý dashboard. To bylo zadání. Nic složitého. Pár jednoduchých věcí na každý den, které jsou tak akorát pro displej a mně umožní udržet jasný focus, aniž bych musel otevírat další aplikace a nástroje, pokud nebudu chtít. Koneckonců každý z nás ví, že žít se má „tady a teď“ a jediné, co máme, je dnešní den.

 

Představa byla jasná:
  1. jasné zadání (KPI) dne - abych si večer měl možnost srovnat, jestli jsem uspěl.
  2. 3 Most Important Things - používám všude již od dob Lea Babauty.
  3. Denní úkoly - max deset kousků. Nevěřím totiž na své superhrdinství a nechci se večer trápit tím, co jsem nestihnul.
  4. Časový snímek dne - prostě i v režimu „Nerušit“ vidět, co mám dnes v plánu, kdy a kde - nevěřili byste, kolik přepis Google kalendáře každý den odstraní balastu.
  5. Notes - pokud možno omezený  prostor. Trpím totiž obsesí. Jak sáhodlouze mluvím, tak si i zapisuji kdejakou hloupost.

 

No a je to. Na světě je hezká, minimalistická, vzdušná a přitom velmi účinná šablona. Aspoň pro mě.

 

A co mě šablona naučila?

 

Každé ráno začít tím, že:

  • se zamyslím, v čem je dnešní den důležitý. Opravdu. Žádný motivační bulshit, ale výborný hack! Vím, na co se mám soustředit, co je důležité a jaký má být výstup.
  • otevřu My Tasks v Asaně a zhodnotím, co z té miliardy todos bude to nejdůležitější a v souladu s dnešním dnem.
  • napíšu 3-4 úkoly na den. Víc ne. Ano, zbývá ještě 5 volných kolonek a žilka tiká do rytmu vybízejícího doplnit prostor. Jenže znáte to - přes den stejně něco přijde…
  • přepíšu dnešní pracovní schedule do časové osy, což mi umožní revizi toho, zda je pro dnešek důležité konkrétní setkání či časový blok

 

Přes den:

  • dopíšu zpravidla volné místo na úkoly věcmi, které buď udělám nebo nechci zapomenout udělat zítra
  • zvesela gumuju! Chci, aby Daily bylo o tom, co jsem udělal a ne archiv nesplněných přání. To je zásadní výhoda oproti papíru.
  • zapisuju jen nejnutnější notes a případně odkazuji na další templates s poznámkami z meetingů, apod.

 

Daily je koncipováno na 31 dnů - proč asi. Poslední den v měsíci si zkopíruji šablonu ze složky Templates do složky My Time a přejmenuji ji číslem měsíce. Ne názvem. To mi umožňuje řazení jednotlivých měsíců za sebou od nejnovějšího po nejstarší. Aktuální měsíc je vždy mezi Favorites (má hvězdičku), takže je kdykoliv k dispozici.

 

Jedu to takto druhý měsíc a jsem spokojen. Jednostránkový dashboard má svá omezení, která, jak jsem zjistil, jsou alespoň v mém případě ku prospěchu věci. Budete-li chtít vyzkoušet, šablona je tady.

březen 19, 2024 — Worki Design