Je to týden, co mi dorazil můj první #reMarkable (nepatřím úplně mezi early adopters). Kamarád do mě tak dlouho šil, až jsem prostě těch 600€ poslal a od té doby se špičkujeme, kdo tu srandu ve finále zaplatí.

Jako člověk celoživotně používající tužku a papír (z alespoň pro mě dobrých důvodů) jsem bral na milost iPad s pencilem coby hlavního poznámkového nástroje nejméně 3x - vždy se stejným výsledkem. Abych předeslal - jsem klasická Apple ovce a jejich produkty prostě miluju. Bral jsem tak reMarkable nadneseně řečeno jako jakousi formu "nevěry".

Zkušenosti po prvním týdnu:

  • Píšu pouze do něj, nikam jinam - odezva displeje na "tužku" je prostě skvělá.
  • Velmi mě chytla možnost organizace poznámek do složek - výborně se poznámky třídí a zefektivňuje planning system - vytvořil jsem si vlastní organizaci napojenou na Google a Asanu a jsem spokojený.
  • Tagy zvedají funkcionalitu obrovským způsobem - rád si věci srovnávám a filtruju podle vlastních pravidel, k čemuž dávají štítky skvělou možnost. Označit tak lze poznámky podle projektu, osoby nebo třeba dle měsíce.
  • Opravdu mi vyhovuje ta jednoúčelovost (stejně jako u běžného zápisníku), kdy běžní rušiči jsou mimo hru. Jasně, že u iPadu lze nastavit spoustu věcí, včetně organizace notifikací, nicméně to podvědomé nutkání přepnout na jinou aplikaci a multitasking je těžké odbourávat (alespoň má kreativní povaha to zvládá těžko).
  • Synchronizace s apkou je výtečná - přelití dat jedno s druhým funguje vážně dobře, pokud jste na dobré wifině. Od aplikace zatím neočekávám nic, než možnost synchronizace poznámek, abych je měl po ruce v telefonu, když je potřebuju tzv. "on the go", což funguje v pohodě. Vlastně mi nevadí, že v aplikace nelze nějak zásadně tvořit, protože na to mám tablet, ne PC.
  • Nabíjel jsem zatím jen jednou (iPad každý den, což je ale nefér srovnání vzhledem ke stylu užívání) a to ještě šňůrou z notebooku. Jak nabití, tak výdrž baterie za mě v pohodě.
  • Cena je šílená, nicméně pro podobné heavy usery, kteří stále něco čmárají, nehraje dominantní roli (a ano vím, kolik si za to koupím notesů :-) ).
  • Komunikace s podporou - zatím není, co bych vytknul, ale dle některých jiných komentářů mám možná štěstí.
  • Chybějící podsvětlení a barvy - obrovsky pomáhá mým očím, jen musím být u dobrého zdroje. Co se týče barev, nejsem náročný a vlastně mi i v notesu vyhovuje, když mám poznámky jednobarevné, odlišené spíš jen grafickými čmáranicemi.
  • Světelné podmínky - práce na přímém slunci - bez problémů, v tmavším prostředí - nic moc. Sleduji lidi, co si dokupují lampičky na čtení knih a používají je s tabletem. Dost jim rozumím, protože monochromatický displej žádnou velkou hitparádu v přítmí nenadělá. Jako uživatel zápisníků znám, takže za mě řešitelné.

 

Vlastní formuláře

Samozřejmě jsem si okamžitě prozkoumal nabídku templates a nebyl bych to já, kdybych si rovnou nevytvořil sadu vlastních forms, které jsem si poskládal do svého "pilotího" vizuálu. Nastavil jsem si organizaci tak, aby vyhovovala Google kalendáři a projektům v Asaně.

Za sebe vidím v tomhle zařízení zajímavý potenciál v pracovním prostředí ve větším nasazení. Zatím mu dle mého překáží politika výrobce. Dohadovali jsme se docela dlouho, než mi došlo, že je to zkrátka marné. No uvidíme, kam se tenhle příběh rozvine...

červen 28, 2023 — Worki Design
Štítky: Recenze reMarkable