Tohle téma se může jevit jako naprostá blbost a vysoce pravděpodobně i pro spoustu lidí blbostí je. V kontextu dnešní doby se bavit o tom, „jakou tužku si beru na své poznámky a kam je píšu“ vypadá přinejmenším jako že člověk už neví roupama coby. A ono to tak trochu je, co si budeme. Snad to trochu zjemní fakt, že se jedná o pracovní obor, kterému se člověk s radostí věnuje. A v konečném důsledku jsem přesvědčen, že i taková maličkost, jakou je volba správného nástroje může změnit mnohé v našem životě. Zcela vážně. Vždy si vzpomenu na hlášky mistrů za mých středoškolských let, že tupým nožem se tak akorát pořežeš.

Takže když si jako milovník papíru a tužky, návrhář zápisníků a pracovních nástrojů z papíru člověk poprvé vezme do ruky tablet s tím, že do něj má psát, ten pocit je prostě divnej. Cestu k sobě si hledáte dlouho, odkládáte, měníte, mažete. Nadáváte, koulíte očima a znovu a znovu se zamilováváte.

 

První byl klasicky iPad. Bez folie.

iPad jsem vždycky vnímal spíš jako nástroj pro všechno „on the go“. Takže kalendář, maily, web, Asana/Trello, Poznámky ťukané do klávesnice, fotky, Youtube, Spotify…atd. Nějakou dobu jsem pracoval s Notability, Good Notes a pencilem. Ale prostě jsem vždy sebou nosil zápisník, protože mi ten pocit papíru chyběl. Navíc mi nějak vnitřně vadila ta „designovost“ poznámkových apek.

Jsou to dobré dva měsíce, co mi na stole přistál @remarkable. Jen jako pokus. Léta jsme se míjeli. Cestu, kterou jsme k sobě hledali, lemovala řada „aha“ a „proč“. Nechápavé pohledy typu „kruci, tahle funkce je dobrá, ale jen napůl…“

Nicméně oproti iPadu přišel jeden nový pocit - pocit, jakože vážně píšu do zápisníku. To jsem zkrátka s iPadem neměl a asi nikdy mít nebudu. A díky tomu používám reMarkable denně a zápisník mám čistě kapesní formát na takové ty rychlé notes v poklusu.

Těch rozdílů oproti klasickému zápisníku je samozřejmě mraky - listováním počínaje, dohledáváním konče. Chce to jiný druh přemýšlení o tom, jak ti má vlastně ten nástroj v životě pomoct. K čemu má sloužit. Pro někoho, kdo je zvyklý na postity na monitoru, je to buď gamechanger nebo kanón na vrabce. Netřeba filosofovat.

My jsme si nakonec k sobě cestu našli a tak se stal nedílným spolupracovníkem na cestách. Jasně - dát téměř 15K za monochromatický displej a digitální zápisník je úlet. Za to máš zápisníky tak na 8 let, a to musíš být psavec. Ale když si vytvoříš sobě vyhovující strukturu, sestavíš třeba vlastní šablony, je to velmi praktický a čas šetřící pomocník.

 

A propós šablony…

Jako každý správný geek jsem okamžitě brouzdal, nakupoval, testoval a jelikož nemám rád univerzální řešení, došel jsem k závěru, že si radši udělám své. Sobě šité na míru.

Začalo to poznámkami ze schůzek, pokračovalo Todo listy, plánovacím systémem až po třeba celoroční Dashboard. Vždy jsem nějakou vyrobil, den dva na ní fungoval a přišla iterace a změny. Až to nakonec končí finálním produktem, který mi vydrží dlouhou dobu. První tři takové templaty, co ustály tu iteraci, najdeš tady. Nejsou grátis, protože co je grátis, toho si lidi neváží. Cenovka je ale přívětivá a bude tě stát jedno kafe v Praze. Výhoda? Testování tě vůbec nebolí. Vyzkoušíš a řekneš sám, jestli ti vyhovuje. Když ne, můžeš zkusit jinou.

A tak vznikla nová kategorie Digitálních nástrojů na našem webu myworki.cz, kde si můžeš zatím tři templaty stáhnout a vyzkoušet. Bude-li zájem, bude se portfolio samozřejmě posouvat směrem dopředu a uvidíme, kam to celé dojde.

Tak zkoušej, testuj - hodí se jak na reMarkable, tak i na iPad do Good Notes.

A teď ta pointa tohoto článku. Vůbec nejde o to, kolik zápisníků, šablon či apek a nástrojů vyzkoušíš. Důležité je hledat a nalézt. Lidé mají tendenci věci zlehčovat, podceňovat, nebrat až tak vážně. Pak jsou ale vnitřně frustrovaní, unavení, bez elánu a ... bez výsledků. A výsledky jsou to, co ovlivňuje i tvou spokojenost. Jasně, cesta je důležitá, ale nový iPhone tě udělá spokojeným na chvíli. Když ale s jeho pomocí dosáhneš úspěchů a lepších výsledků, stane se z něj velmi důležitá součást tvého dne. Protože s ním ti jdou věci líp, než bez něj.

 

Pokud jsi dočetl až sem a chtěl bys začít věci posouvat, můžeš začít třeba svým pracovním místem. Připravili jsme pro tebe pár otázek, které by mohly pomoct vizualizovat změnu a najít lepší řešení. Nebudou úplně všechny, ale pomůžou nastartovat změnu. Najdeš je tady.

červenec 22, 2023 — Worki Design
Štítky: Novinky reMarkable